Hankkija ja Improvin' yhteistyöhön - Puntari käyttöön
Hankkija on aloittanut yhteistyön ruotsalaisen ohjelmistoyritys Improvin’in kanssa. Hankkija ottaa käyttöön Improvin’in kehittämän PUNTARI-järjestelmän hiilijalanjäljen laskentaan sekä peltoviljelyn vastuullisuusdatan siirtoon ja tuo järjestelmän sopimusviljelijöiden käyttöön syksyn aikana. Järjestelmään dokumentoidaan jo tänä syksynä puidun sadon tuotannon tietoja.
Miksi?
EU:ssa on tulossa voimaan uusi lainsäädäntö, kestävyysraportointidirektiivi. Suurten yritysten on aloitettava uuden direktiivin mukainen yritys¬ ja ympäristövastuuraportointi vuodesta 2025 alkaen. Vaatimuksiin sisältyvät monet vastuullisuusasiat, yhtenä niistä tuotantoketjun kasvihuonekaasupäästöjen raportointi.
Raaka-¬aineiden osuus alamme kokonaispäästöistä on reilusti yli 90 prosenttia. Uuden direktiivin vauhdittamana monet elintarvikeketjun yritykset pyrkivät nyt laskemaan käyttämiensä raaka¬-aineiden ympäristöjalanjälkeä sekä vähentämään sitä eri projektein.
Hankkija on jo pidempään saanut kyselyitä peltokasvien alkutuotannon hiilijalanjäljestä teollisuusasiakkailtaan, kuten kauramyllyiltä ja rehuketjun toimijoilta, kotimaassa ja kansainvälisesti. Esimerkiksi Hankkijan rehuseoksille voidaan jo nyt laskea hiilijalanjälki.
Viljan ja palkokasvien osalta laskennassa on toistaiseksi käytetty ns. taulukkoarvoja yksittäisiä projekteja lukuun ottamatta. Elintarvikeketjun ostajat tarvitsevat kuitenkin yksityiskohtaisempaa tietoa pelloilla tehdyistä toimista suoraan viljelijöiltä. Tähän tarpeeseen vastaa Hankkijan uusi työkalu, PUNTARI. Panostus järjestelmään on tehty ainoastaan viljan markkinoinnin varmistamiseksi tulevissakin olosuhteissa.
Miten?
PUNTARI laskee sopimuskasvien kasvihuonekaasupäästöt helposti alkutuotannon tietoihin pohjautuen. Raportoimalla keskeisimmät tiedot Puntariin (sadon määrän, käytetyt lannoitteet ja niiden määrät sekä viljelyssä hyödynnetyt pellot) viljelijä saa alustavan arvion peltokasviensa hiilijalanjäljestä.
Tarkemman päästölaskelman järjestelmä antaa syöttämällä yksityiskohtaisempia tietoja lohko-¬ tai lajikekohtaisesti tai tuomalla Puntariin tietoja viljelykirjanpitojärjestelmistä. Vertailuarvoiksi järjestelmä tarjoaa Hankkijan muiden sopimusviljelijöiden ja valtakunnan keskiarvoja.
Kasvihuonekaasupäästöjen laskennassa puhutaan usein hiilidioksidipäästöistä, vaikka laskennassa huomioidaan muutkin kasvihuonekaasut. Jotta päästöt olisivat vertailtavissa, käytetään niistä yhtenäistä määrettä hiilidioksidiekvivalentit (CO2e) – näin tekee myös Puntari. Laskennan pohjana toimivat tieteelliset päästölaskentamallit.
Mitä hyötyä?
Puntarin avulla sekä sopimusviljelijät että Hankkija saavat näkyvyyden tuottamiensa peltokasvien kasvihuonepäästöjen todellisesta tilasta. Lisäksi sopimusviljelijät näkevät järjestelmästä, millä viljelytoimenpiteillä on suurin vaikutus hiilijalanjälkeen ja miten päästöt jakautuvat sadonkorjuun eri vaiheisiin.
Tulevaisuudessa tilojen vastuullisuustietoja tulevat tarvitsemaan Hankkijan lisäksi monet kumppanitahot, mm. rahoituslaitokset. Hankkijan Puntari tarjoaa näihin keskusteluihin tukea ja aitoa alkutuotannon dataa. Järjestelmän avulla voidaan lisäksi toteuttaa muuta elintarvikeketjun ostajien vaatimaa dokumentointia viljelytoimenpiteistä.
Mitä maksaa?
Hankkija on tehnyt investoinnin PUNTARI-järjestelmään. Sen käyttö ei maksa sopimusviljelijöille mitään.
Mitä viljelijä saa?
Viljelijä saa PUNTARI-järjestelmästä tarkinta mahdollista tietoa oman tuotantonsa hiilijalanjäljestä ja eri viljelytoimenpiteiden vaikutuksista jalanjälkeen. Tämä avaa mahdollisuuksia mm. hiilensidontaan.
Hiilensidonta on arvo, jota on mahdollista myydä markkinoille jo nyt: ensimmäiset Agreenan hiilisertifikaatit ovat myytävissä tämän vuoden aikana ja markkina todennäköisesti kasvaa ja määrittyy entistä paremmin, kun sertifikaatteja tulee markkinoille ja uudistava viljely lisääntyy.
Milloin?
Hankkijan sopimusviljelijät saavat kutsulinkin Puntariin syksyn 2024 aikana.
Teksti: Tarmo Kajander, Lumi Parviainen, Hankkija Oy