Viljamarkkinoiden toiminta - Milloin pitäisi myydä?

Olet varmasti huomannut ja ehkä ihmetellytkin, että päivitämme nykyään viljan ostohintamme joka päivä. Vastaavaa on Euroopan viljamarkkinoilla tehty jo pitkään. Nyt olemme etulinjassa modernisoimassa kotimaan viljamarkkinoiden toimintaa.

VIIME VUOSIEN KANSAINVÄLISET KRIISIT ovat lisänneet viljamarkkinoiden epävakautta merkittävästi. Globalisaation aikaansaama keskinäisriippuvuus arvoketjuissa on arkipäivää myös viljamarkkinoilla. Kannattava liiketoiminta viljakaupassa edellyttää nopeampaa reagointia kansainväliseen markkinakehitykseen sekä dynaamisempaa hinnoittelua ja päätöksentekoa. Ymmärrämme, että tämä muutos on merkittävä myös sinulle kasvinviljelijänä. Tässä artikkelissa annamme eväitä toimia nykypäivän viljamarkkinoilla ja tehdä tietoon perustuvia osto- ja myyntipäätöksiä.

TILAN TUOTANTOKUSTANNUSLASKENTA ON KANNATTAVUUDEN EDELLYTYS

Viljaa myyvän maatilan on tunnettava oma kustannusrakenteensa ja ylläpidettävä tuotantokustannuslaskentaa satokausien aikana. Vain sen avulla voit määrittää omalle toiminnallesi kannattavan viljan myyntihinnan ja toimia viljamarkkinoilla itsevarmasti ja määrätietoisesti. Viljamarkkinoita ja viljan hintakehitystä analysoivat päivittäin tuhannet ammattilaiset ympäri maailman, mutta oman tilasi kannattavuudesta vastaat vain sinä.

Hintasiirtymät hidastuvat ja heikkenevät mitä edemmäs viljan elintarvikeketjua tarkastellaan. Markkinahintariskit realisoituvat nopeimmin ja rajuimmin alkutuotannossa. Siksi jatkuva kannattavuuden seuranta ja hintariskien hallinta on elintärkeää erityisesti viljanviljelijälle.
Lähde: Pellervon taloustutkimus PTT Maatalousyritysten barometri: Kuinka maatalousyrittäjät näkevät liiketoimintansa nyt ja mitkä ovat tulevaisuuden odotukset (ptt.fi)

"Viljamarkkinat eivät kompensoi tuotantokustannuksia takautuvasti."

Pellervon taloustutkimuksen (PTT) vetämässä tutkimushankkeessa "Ruokaketjun toimivuus ja arvonmuodostus" on todettu, että viljan ja tuotantopanosten markkinahinnat ovat vahvassa keskinäisessä korrelaatiossa. Tämä tarkoittaa, että sinun viljanviljelijänä on syytä tarkastella viljan markkinahintoja samanaikaisesti sitoutuessasi tuotantokustannuksiin, kuten kylvösiemen- tai lannoitehankintoihin. Hankintoja tehdessä kustannuslaskennan kautta pitäisi tulla ilmi, antaako viljamarkkina riittävän vasteen kuluihin nähden. Laskennassa joudut tekemään myös olettamia, mutta jos yhtälö vaikuttaa kannattavalta, on järkevää tehdä myös viljan myyntisopimus. Hankintojen tekeminen ilman myyntihinnan kiinnitystä on puhdasta markkinaspekulointia. Viljamarkkinat eivät kompensoi tuotantokustannuksia takautuvasti. Toimivat markkinat hinnoittelevat viljan aina senhetkisen alimman tuotantokustannustason ja kysynnän mukaisen laadullisen tarjonnan perusteella. Euroopassa tämä on viime aikoina löytynyt pääosin Mustaltamereltä.

MIKSI MUUTAMME OSTOHINTOJAMME PÄIVITTÄIN?

Viljakauppiaana päätehtävämme on tarjota markkinoille pääomaa ja luoda sen avulla toimiva ja likvidi viljamarkkina Suomessa. Yksinkertaistettuna tehtävämme on pitää kauppa auki viljan ostajille ja myyjille koko ajan. Ostamme viljaa vaikka markkinahinnat ovat verrattain korkealla, mutta myös myymme viljaa markkinahintojen ollessa matalalla. Tämä tehtävä luo viljakauppiaalle merkittävän markkinahintariskin ja päivittäinen hinnoittelu on meille yksi keino hallita sitä.

Viljakaupassa syntyvää markkinahintariskiä suojataan viljapörsseissä. Pörssin hinnanmuodostukseen osallistuu päivittäin tuhansittain viljelijöitä, viljakauppiaita, teollisuuden edustajia ja sijoittajia. Markkinahinta muuttuu jatkuvasti. Jotta voimme kannattavasti tarjota viljakaupan palveluja vuoden jokaisena päivänä, on meidän reagoitava pörssimarkkinassa tapahtuviin muutoksiin nopeasti. Suomen viljamarkkina ei voi elää omassa kuplassaan, vaan osana eurooppalaista ja globaalia järjestelmää.

VILJAN MYYNTI – MILLOIN JA MILLÄ PERUSTEELLA?

Oman tuotantokustannuslaskelmasi tulisi siis olla ensisijainen lähde myyntipäätökselle. Spekulatiivisen myynnin tietolähteiksi kannattaa etsiä kotimaan, Euroopan ja maailman viljataseet. Niiden pohjalta voit arvioida, vastaavatko tarjolla olevat markkinahinnat kysyntä- ja tarjontatilannetta. Suosittelemme myös keskustelemaan viljakaupan edustajiemme kanssa säännöllisesti markkinoista. Julkiset ostohintamme kuvastavat markkinoiden tilannetta, mutta muutokset voivat olla nopeita.

Kaupallisen päätöksen tekeminen on aina haastavaa, mutta monesti odottelulla voi jäädä paitsi markkinan tarjoamista mahdollisuuksista. Nouseva markkina nousee vain niin kauan, kunnes ensimmäinen aalto myyjiä ilmoittautuu markkinoille tasapainottamaan tilanteen. Kellään ei ole kristallipalloa, josta havaita markkinahuiput eikä kykyä lukea muiden markkinatoimijoiden ajatuksia.

 

Teksti: Antti Ahola ja Jouko Korkeamäki, Hankkija Oy