Viljamarkkinoilla vedetty henkeä – epävarmuutta ilmassa
Viljan hinnat ovat olleet viime kuukaudet laskussa. Tätä kirjoitettaessa maaliskuun puolivälin nurkilla YK:n neuvotteleman Mustanmeren vientisopimuksen jatkoon näytetään vahvasti uskottavan. Hintojen lasku on ollut kaikkia odotuksia nopeampaa ja jyrkempää.
Mistä tilanne johtuu?
Mustanmeren lisäksi vanha satokausi on kääntynyt loppusuoralle. Teollisten käyttäjien ja ostajien vanhan sadon hankintasuunnitelmassa on vähemmän tilaa. Viljaeriä on edelleen tarjontaa enemmän myynnissä ja uuden sadon markkinoille tulo lähenee. Kaupantekoikkuna kapenee. Vanhan ja uuden sadon hintaero on kutistunut lähes olemattomiin. Tämä on normaalia, mutta ehkä se on tapahtunut nyt normaalia aiemmin. Uuden sadon syysviljat ovat tulleet kasvukauden alkuun pohjoisella pallonpuoliskolla kohtuullisina tai hyvinä. Ja uuden satokauden sato-odotuksethan ovat aina korkeimmillaan, kun kasvukausi on vasta alkamassa tai kylvöjä ei ole vielä tehty. Mitään kasvukauden ongelmia ei vielä ole esiintynyt. Hintaa nostavana tekijänä on Etelä-Amerikan kuivuus, pahiten Argentiinassa.
Epävarmuuksia on, esim. suursäätilan suhteen on ennusteita, jossa kolme vuotta kestäneen La Niña -ilmiön uskotaan loppukesällä vaihtuvan El Niñoon. Tämä toisi pohjoiselle pallonpuoliskolle lämpötilan nousua ja kuivien sekä kuumien olosuhteiden todennäköisyyden kasvua. Lisäksi vähäisen lumen takia maaperän kosteus on alhainen Kanadassa. Kanadassa myös esim. kauran kylvöennusteet ovat -20 % luokkaa. Sääoloilla tuleekin olemaan iso merkitys. Hintavaihtelua on varmasti edessä. Säiden lisäksi, tottakai sotatilanne Ukrainassa on keskeinen lähikuukausien ja varmasti myös kesän markkinoita heiluttava tekijä.
Hintojen voimakas heilunta ylös ja alas muodostaa koko vilja-alalle valtavan riskin. Hintariskien hallintaan ei käytännössä ole muita kuin johdannaismarkkinat. Suomenkin viljan hinnat tulevat seuraamaan Euronext Matif vehnäfutuurien hintoja aiempaa suoremmalla suhteella. Näin on tapahtunut kaikkialla Euroopassa, eikä Suomi muodosta tästä poikkeusta. Jos näin ei käy, viljan myyjät eivät saa hyödynnettyä korkeimpia huippuhintoja lainkaan, mikä ei ole kestävää pidemmällä aikavälillä.
Kotimaan kysynnässä on kasvua erityisesti kauralla, uusien myllyinvestointien myötä. Öljykasvien tase on haasteellinen ja kampanjoita on menossa alan kasvattamiseksi. Viljamarkkinoiden katse on vahvasti jo uudessa sadossa. Tervetuloa keskustelemaan sopimustuotannon näkymistä!