Jukka nostaa aikaisten kaurojen satoriman uudelle tasolle
Jukka-kauran juttu on sen erittäin korkea satopotentiaali ja luja korsi. Uutuuslajike JukkaBOR on erittäin korrenluja ja satoisa kaura reheville maille. Borealin kauranjalostaja Hanna Haikka suosittelee kiinnittämään Jukka-kauran viljelysuunnitelmissa erityistä huomiota lohkon maalajiin, sillä Jukka loistaa sadontuottokyvyllään erityisesti karkeilla kivennäismailla ja eloperäisillä mailla. Savimailla ero muihin lajikkeisiin ei ole yhtä iso.
– Jukasta löytyy mahtavasti satopotentiaalia, kun se pääsee oikeanlaiselle maalajille. Kaikkein kuivimmille maille tai saville Jukkaa ei kannata laittaa, Haikka sanoo.
Aikaisten kaurojen myöhäistä päätä edustava Jukka vaatii lämpösummaa noin 34 astetta enemmän kuin valtalajike Niklas. Jukan korkeaa satopotentiaalia kuvaa se, että tuolla kasvuajan pidennyksellä Jukka tuottaa 10 % Niklasta paremman sadon. – Päivinä kasvuaikaero Niklakseen tarkoittaa etelässä noin kahta päivää ja Pohjois-Pohjanmaalla noin viittä. Riski sille, ettei Jukka ehtisi tuleentua, on hyvin pieni pohjoisemmillakin viljelyvyöhykkeillä, Haikka sanoo.
Haikka suosittelee Jukalle maltillista korrensäädekäsittelyä, sillä Jukan korsi on erittäin luja eikä se ole erityisen pitkä. Mikäli sääteitä käyttää liikaa, on vaarana, että kauran röyhy jää tuppeen. – Jukka reagoi korrensääteisiin keskimääräistä paremmin. Borealin Isonkyrön korrensäädekokeissa Jukan korsi lyheni yhdellä korrensäädekäsittelyllä noin kymmenen senttiä, Haikka sanoo. Jukka on jalostettu myllykauraksi. Sen tuhannen jyvän paino on aikaisten kaurojen parhaimmistoa ja jyväkokojakauma Niklasta parempi. Lisäksi Jukasta löytyy keskimääräistä enemmän beetaglukaania ja öljyä eli se toimii hyvin myös rehukäytössä. Jukka on läpäissyt Borealin monivuotisen Fusarium testauksen, jolla varmistetaan, ettei punahomeelle alttiita lajikkeita pääse markkinoille. – Perusterve kaura, kuvailee Haikka Jukan kokonaistaudinkestävyyttä.