Uusilla lajikkeilla kohti kannattavampaa kasvintuotantoa
Ohran siemenkaupassa aikaisen Hermannin kysyntä on jatkunut hyvänä. Kasvuaikaan nähden korkea sato ja hyvä laatu on osoittautuneet todeksi myös käytännön viljelyssä ensimmäisten vuosien aikana. Kaksitahoisen ohran viljelijöillä hyvän suosion saaneen Feedwayn rinnalle on tullut Eastway, joka on virallisten lajikekokeiden yksi satoisimmista ohrista. Eastway menestynyt erityisesti savisemmilla mailla, ja sen vahva korsi on lisännyt kiinnostusta.
Kauralajikkeiden ehdoton hitti on ollut Proxy, joka on herättänyt kiinnostusta niin viljelijöissä kuin elintarviketeollisuudessakin. Proxyn satoisuus ja erinomainen sadon lajitteluaste yhdistettynä ylivoimaiseen korrenlujuuteen on luonut Proxylle suuren kysynnän. Onneksi satoisuus on näkynyt siementuotannossakin, ja Proxyn siementä on saatu runsaasti myyntiin.
Leijona-kevätvehnä niitti mainetta 2021 KM:n ruutusatokisan voittajalajikkeena. Leijona on lajike myllyvehnän tuotantoon, mutta erinomainen sadontuottaja myös rehuvehnäksi. Kokeissa Leijona on osoittautunut erinomaiseksi voimakkaan panoskäytön viljelyssä, se antaa hyvän satovasteen käytetyille tuotantopanoksille.
Katsaus tulevaisuuteen – mitä on tulossa seuraaville vuosille?
Ensi syksynä on tulossa hyvä kattaus uutuuslajikkeita siemenkauppaan. Kiinnostavimmat uutuudet löytyvät ohralajikkeista. Hankkijan kanssa jalostusyhteistyötä tekevän Nordic Seedin Suomeen suunnatun monitahoisen ohran jalostusohjelman ensimmäiset lajikkeet, Valda ja Keira, etenevät siementuotantoon ja myyntiin syksyllä 2023. Näistä Valda on aikainen, korkean valkuaispitoisuuden omaava, lujakortinen lajike. Keira on taas hieman myöhäisempi, isojyväinen ja korkeasatoinen lajike. Kaksitahoisen ohran viljelyyn on tulossa todella mielenkiintoista uutta. MaireBOR ohra on erittäin aikainen, mutta satotasoltaan myöhäisten kanssa kilpailukykyinen lajike. Kasvuaika Mairella on myöhäisten monitahoisten ohrien tasolla, ja sen myötä sen viljelyalue on hyvin laaja, viljely onnistuu viljelyvyöhykkeellä neljä asti. Toinen suuri uutuus kaksitahoisissa ohrissa on Firefoxx. Se on hieman Eastwayta myöhäisempi, isojyväinen ohralajike. Ensimmäisen vuoden virallisissa kokeissa sen satotaso oli huikealla tasolla. Firefoxxilta on lupa odottaa paljon, kun se pääsee viljelyyn laajemmin.
Vuonna 2023 Suomen lajikelistalle hyväksyttiin neljä uutta lajiketta Nordic Seedin jalostusohjelmista. Kevätvehnä Nalle tuo satoisuutta myöhäisten myllyvehnien joukkoon. Syysvehnät Pinja ja Hilma ovat kaivattuja, korkean satopotentiaalin uutuuksia syysvehnien lajikkeistoon. Vahvakortinen monitahoinen ohra, Vinha on valkuaistuotannon parhaimmistoa maltillisella kasvuajalla. Lisätietoa näistä uutuuksista tulossa kasvukaudella 2023.
Vaihtoehtoja satokasvin tilalle
Kannattaako aina kylvää satokasvi? Vastaus riippuu pitkälti siitä, mikä on saavutettava satotaso sekä tuotantopanosten ja sadon hintasuhteet. Heikkotuottoisille lohkoille hyvä valinta on viljelykiertoa ja maanparannusta tekevien kasvien kylvö. Hankkijan valikoimasta löytyy niin yksivuotisia maanparannus- ja saneerauskasvien siemeniä, kuin myös monivuotinen viherlannoitus- ja maanparannusnurmiseos. Peltolohkoille, joille tarvitaan nopeaa maata muokkaavaa vaikutusta, on muokkausretikka hyvä valinta. Structurator-muokkausretikka muokkaa maata tehokkaasti pitkällä, pötkömäisellä paalujuurella, ja siitä lähtevällä syvällä hiusjuuristollaan.
Suuri juuristomassa tuo paljon orgaanista ainesta maahan, joka ruokkii mikrobeja. Paksu paalujuuri jättää hajotessaan maahan suuria reikiä, jotka auttava keväällä maan kuivumisessa kylvökuntoon.
Jos haetaan maan saneerausta ankeroisista, on Doublemax-öljyretikka erinomainen vaihtoehto desinfioimaan maata. Myös öljyretikan juuri on hyvin maan pintaa möyhivä. Retikoita viljeltäessä on muistettava niittää kasvusto ennen retikoiden kukkimista, jotta ne eivät ehdi siementää peltoon runsasta siemenpankkia. Välikasviksi sadonkorjuun jälkeiseen viljelykiertoon ja maanparannukseen on myös tarjolla Hankkijan Kohentava -seos, joka sisältää muokkaus- ja öljyretikan lisäksi italianraiheinää ja persianapilaa. Nopean kasvun myötä se soveltuu kylvettäväksi sadonkorjuun jälkeen, elokuun loppuun mennessä. Seos tekee runsaan kasvustomassan syksyllä, joten siitä saa myös hyvän riistan talviruokintapellon.
Mailasnurmiseoksella monivuotista maanparannusta
Monivuotiseksi viherlannoitus- ja maanparannusnurmeksi oiva vaihtoehto on uusi Hankkijan Mailasnurmiseos. Seos on suunniteltu niin maanparannukseen, kuin poutiville ja hiekkaisille maille säilörehuntuotantoon. Seos sisältää runsaasti syväjuurisia kasvilajeja sekä typensitojakasveja. Mailasnurmiseoksella saa tuotettua runsaasti juuristomassaa maahan, mikä auttaa maan rakenteen parantamisessa. Mailasnurmiseos sopii kylvettäväksi niin suojaviljan alle kuin kesällä ilman suojaviljaa mustaan maahan.
Teksti: Tuomas Uusitalo ja Juho Lassi, Hankkija Oy