Kultivaattoreiden suosio on vahvassa kasvussa
Teksti: JUHO SÄTERI, Hankkija Oy
Kultivoinnin suosio työmenetelmänä on ollut vahvalla kasvu-uralla viimeiset kymmenen vuotta, eikä se ole ihme, sillä nykyaikainen kultivaattori tarjoaa monenlaisia etuja kehittyvän ja kasvavan tilan muokkaustarpeisiin. Trendi on ollut nähtävissä myös Keski-Eurooppavetoisesti ja luonnollisesti se näkyy myös vahvana panostuksena valmistajien tuotekehityksessä. Suomessa kultivaattoreiden kappale määräinen kokonaismarkkina ohitti kyntöaurat ensimmäisen kerran 2022!
Kultivoinnilla säästyy aikaa - aika on rahaa
Benjamin Franklinin lausumaa mukaillen, kultivointi tehostaa tilan toimintaa jo ihan puhtaasti työsaavutuksen kautta. Jos vertailukohtana käytetään 4- tai 5-siipistä paluuauraa (7–10 km/h), jo kolmemetriselläkin kultivaattorilla (11–14 km/h) työsaavutus on helposti kaksinkertainen. Tämä avaa aikaikkunaa, jolloin tarvittavia muokkauksia pystytään tekemään tehokkaasti ja paremmissa olosuhteissa. Työnopeuden ja työleveyden kautta kultivointi skaalautuu tehokkaasti ylöspäin yhden traktorin+kuskin ”ketjuna”, käytännön saavutus on luokkaa työleveysmetrit = ha/h.
Maan rakenne tykkää kultivoinnista
Kultivaattorilla tehtävä muokkaus on maan rakenteelle huomattavasti armollisempaa verrattuna useimpiin muihin muokkausmenetelmiin. Ero syntyy työtavan kautta: kyntö on leikkaavaa (vannas) ja kääntävää (siipi) tai lautasmuokkaus leikkaavaa (lautasen maata vasten oleva kehä) ja kääntävää (kupera lautanen) tai sekoittavaa (kartiolautanen kuten Väderstad Carrier).
Kultivaattori työstää maata hyvin vähän leikkaamalla (terän kärki), pääosa maa-aineksen irrotuksesta tapahtuu murtamalla. Tällöin piikki kohdistaa kärjen leikkauspinnan yläpuoliseen
maa-ainekseen puristuspaineen, jolloin maan murtolujuuden ylittyessä maa-aines repeää ja murustuu karkeasti 45° kulmassa kummaltakin puolelta kärjen sivuilta kohti maan pintaa. Tämän pystyy selkeästi havainnoimaan kultivaattorin muokkauspohjasta, piikkiväleihin jää tyypillisesti harjanteet, joiden korkeus on riippuvainen terän leveydestä, muokkaussyvyydestä ja piikkijaosta. Huomion arvoista on myös että kultivointi tapahtuu aina ”on-land”, eli vetävät pyörät ovat koskemattomalla maalla!
LEIKKAAVA MUOKKAUS TIIVISTÄÄ
Valitettavan usein kultivaattoreita näkee varustettuna siipiterillä. Siipiterällä pystytään kompensoimaan jossain määrin harvaa piikkijakoa ja leikkaamaan piikkiväliin jäävää kannasta. Leikkaava muokkaus kuitenkin käytännössä tarkoittaa tiivistämistä – leikkauspinta ns. liippaantuu varsinkin kosteissa olosuhteissa. Siipiterä toimii siis kyntöauran vantaan tavoin. Siipiterät ja hanhenjalat täytyykin nähdä matalaan tehtävän muokkauksen ja kuivien olosuhteiden työkaluna – kun on tarve tehdä läpileikkaava muokkaus esimerkiksi juuririkkakasvien torjumiseksi.
Kultivoitaessa piikkiväleihin jäävä harjanne pitää nähdä ystävänä – sillä on tärkeä tehtävä maan vesitalouden hallinnassa. Harjanteet ja piikkien tekemät urat kykenevät ohjaamaan veden liikettä maahan ja maassa – rinteisillä pelloilla pystyt minimoimaan pintavalunnan ja eroosion kultivoimalla poikittain rinteeseen nähden. Kapillaarisilla mailla piikkiväleihin jäävä harjanne antaa mahdollisuuden veden nousulle kylvökerrokseen. Harjanteiden olemassaolo myös parantaa pellon kantavuutta!
MAAN VIRTAUS HALTUUN
Kultivaattorin perusidea on, että etummaiset piikkirivit murtavat maahan urat, jota taaemmat rivit täyttävät irrot- tamallaan maa-aineksella. Jotta työnjälki olisi käyttökelpois- ta, urien määrä ja liikkeessä olevan irtonaisen maa-aineksen määrä täytyy olla tasapainossa. Tässä kohtaa otetaan kultivaattoreista mittaa ja eroja syntyy eri mallien välillä!
Väderstad on kehittänyt irrotetun maa-aineksen ohjaamiseen ainutlaatuisen ratkaisun, eteenpäin heittävän MixIn-nimeä kantavan kärjen jatkeen. Kärjen jatke toimii kyntöauran siiven tavoin, eli ohjaa maa-aineksen haluttuun suuntaan – tässä tapauksessa kertaalleen uudelleen saman piikin työstettäväksi. Tällä tavalla maan virtaus ja kasvinjätteen sekoituskyky on huomattavasti paremmalla tolalla. Käytännössä tämä näkyy melkoisena maan kuohuntana kultivaattorin rungon alla.
TYÖKALUT TARPEEN MUKAAN
Työsyvyys, kärki ja kärjen jatke määräävät työn lopputuloksen – kultivaattori itsessään on vain runko, johon työkalut ripustetaan. Työsyvyyden suhteen nyrkkisääntö on selkeä – tonni kasvinjätettä tarvitsee 2–2,5 cm työsyvyyttä tehokkaaseen sekoitukseen ja multaamiseen. Mitä syvemmälle muokkaamme, sitä kapeammalla terällä pärjäämme – ja mitä leveämpi kärjen jatke on, sitä tehokkaampi multaus saavutetaan.
VÄDERSTADIN VALIKOIMASTA LÖYTYY OIKEA KONE JOKAISELLE
Kultivaattorin valinnassa olennainen asia on käyttötarpeen määrittely: tarvittava työsyvyys satotason ja maalaijin mukaan, muokkausajankohta, jälkitiivistyksen tarve, laukaisulaitteen tyyppi ja voimakkuus. Jäykkäpiikkiset
3-riviset Cultus ja Cultus HD, 4-rivinen silmukkapiikkinen Swift ja järeät Opus ja Topdown markkinoiden kattavimmalla kärki- ja jatkevalikoimalla antavat valinnanvaraa kaikkiin tarpeisiin!