Väderstad Rapid 25 vuotta – "Voitetut vaikeudet ovat etu"

Crister Stark
Crister Stark

Rapid ilmestyi aikaan, jolloin maanviljelystä ei arvostettu ja se oli kannattamatonta. Rapidin lanseerausvuonna 1991 Ruotsin politiikka oli varsin maanviljelysvastainen. Viljelijät olivat taakka, ruokaahan saa kaupasta – ihmiset ajattelivat aina ylintä valtionjohtoa myöden, ja viljelijöitä kannustettiin lopettamaan tuotanto ja perustamaan esimerkiksi golfkenttiä.

-”Me näimme mahdollisuuden tässä varsin absurdissa tilanteessa. Hyödynsimme vaikean tilanteen ja teimme kovasti töitä uuden konseptin luomiseksi. Tärkein päämäärämme oli löytää keino auttaa viljelijöitä pienentämään kustannuksia ja tehdä viljelytoimenpiteistä tehokkaampia. Voitettu vaikeus, josta tuli meidän etumme,” sanoo Crister Stark.

Syksyn 1991 vaalien johdosta hallitus vaihtui Ruotsissa, mutta tilanne helpottui viljelijöiden kannalta vasta 1995 EU-jäsenyyden ja uusien pelisääntöjen myötä.

Tarina Väderstadin suorakylvöön soveltuvasta kylvökoneesta alkoi kuitenkin paljon aiemmin. 80-luvulla Crister Stark ja Gert Gilstring työstivät suorakylvökoneprojektia. Jo tuolloin päämääränä oli löytää kustannustehokkaampia muokkaus- ja viljelymenetelmiä, mikä muiden asioiden ohella linkittyi vahvasti polttoaineen hintaan.

Kylvö koskemattomaan maahan, missä kasvinjäte on pinnassa voi olla riskialtista, eikä vähiten etanoiden takia. Pohjoismaissa viljelijät eivät heti nähneet mahdollisuuksia, johtuen alueellisista eroista syys- ja kevätkylvöisten viljelykiertojen suhteen, mutta kiinnostus suorakylvöön alkoi kuitenkin nostaa päätään viljelijöiden keskuudessa.

-”He pitivät näistä koneista, jotka pystyivät sijoittamaan siemenen täydellisesti haluuttuun syvyyteen ja samalla painamaan vaon kiinni takapyörällään. He alkoivat kutsua suorakylvökonetta yleiskoneekseen,” sanoo Crister.

Ensimmäinen DS-sarjan kylvökone
 

”Rapid tekee agronomisesti oikein”

Rapid-kylvökoneen suurin etu on, että se pystyy vähentämään kustannuksia, mutta tekee kaiken kuitenkin agronomisesta näkökulmasta oikein. Se soveltuu jotakuinkin kaikille maalajeille, eikä kylvömuokkaus ole välttämätöntä. Sen johdosta kone on erittäin kustannustehokas. Vaikka maa olisi kovaa, kiekko leikkaa kumijousituksen avustamana suoraan maahan. Perässä oleva pyörä ohjaa kiekkoa ja myös sulkee vaon.

-”90-luvun alussa ei ollut mukava olla maanviljelijä. Ymmärsimme, että ainoa asia mitä pystyisimme myymään tulevaisuudessa olisi jokin, mikä helpottaisi ja tehostaisi heidän työtään. Otimme parhaat palat suorakylvökoneesta, ennen kaikkea vannasratkaisun, ja kehitimme sitä edelleen mikä myöhemmin tuli tunnetuksi Rapidina. Suurensimme pyöräkokoa ja kehitimme sijoituslannoitusjärjestelmän. Useimpiin asioihin tuli muutoksia, mutta vantaan ja koneen tuentakonsepti tuli suorakylvökoneesta,” sanoo Crister.

Tehokas maanmuokkaus CrossBoard-ladalla tuotiin koneeseen, mikä muutti maanviljelystä merkittävästi. Koneen ominaisuuksien ansiosta kylvönopeus pystyttiin tuplaamaan. Keväällä 1991 myytiin 50 Rapidia, 25 vuotta myöhemmin myytyjä koneita on lähes 25000.

-”Luonnollisesti meillä oli myös alkuvaikeuksia, mutta me taistelimme ja saimme ongelmat ratkottua, tehden asiakkaat erittäin tyytyväisiksi,” sanoo Crister.

Tänä päivänä Rapideita löytää jo 40 maasta.

Kylvön mahdollistuminen erilaisissa olosuhteissa ja ilman kylvömuokkausta tarkoitti aivan uuden aikakauden alkua maanviljelykselle. Me Väderstadilla teimme koko ajan töitä jalostaaksemme tuotteitamme, ja kysyntää oli isommalle pneumaattiselle Rapidille. Vientimarkkinat olivat aukeamassa.

Saksalaisella Accord-yhtiöllä oli pneumaattinen järjestelmä. Crister oli heihin yhteydessä, ja vastahakoisesti, mutta kuitenkin Saksalaiset suostuivat ottamaan hänet vastaan. Vierailu sujui hyvin, ja Crister palasi kotiin mukanaan uutta tekniikkaa.

-”Pneumaattisessa kylvöjärjestelmässä oli huikea kehityspotentiaali, ja aloimme suunnittelemaan konetta, joka voitaisiin taittaa kolmen metrin kuljetusleveyteen. Optimismi viljelijöiden keskuudessa alkoi lisääntymään EU:in liittymisen jälkeen samaan aikaan kun esittelimme uuden koneen. Yleinen tilanne parani merkittävästi,” sanoo Crister.

Suomesta tuli myös iso ja merkittävä markkina Väderstadille, mutta kuten Ruotsissa, taloustilanne ja valuuttakurssit ovat vaikuttaneet ajoittain kaupankäyntiin.

Rapid esittelyssä Isossa-Britanniassa vuonna 1994

”Aloitimme pian myös UK:ssa. Saimme erinomaisen lähdön, ja laajensimme tuotantoamme. Rakensimme kolme- ja neljämetrisiä koneita sekä pneumaattisia koneita aina kahdeksaan metriin asti kahdella linjalla vierekkäin. Myöhemmin vuorossa oli Ranska, ja sen jälkeen maa kerrallaan.”

Rapid on esikuva

Rapid on vahva ja kestävä kone, joka auttaa viljelijöitä virtaviivaistamaan tuotantoaan vähentäen muokkausta tinkimättä sadosta. Rapid-kylvö antaa kasveille hyvän lähtökohdan olosuhteista riippumatta. Rapidilla kylvö onnistuu tuplaten nopeammin kuin perinteisillä koneilla ja kylvömuokkauksella. Samaan aikaan traktorit ovat kehittyneet ja Rapidin tekniset kehitysaskeleet ovat sujuneet hyvin.

-”Uskon että koneet kasvavat kasvamistaan ja tulemme leventämään käyttöalueita entisestään. Mutta koneen alkuperäinen monipuolisuus, laatu ja luotettavuus tulee aina säilymään. Käytetyt Rapidit ovta myös hyvin kysyttyjä, myös Rapid kasvaa koko ajan,” sanoo Crister.
Väderstadilla sanomme että innovaatio on voima, joka luo perustan menestyksellemme. Ulkona on jälleen uusi versio Rapidista, hyödyntäen uutta tekniikka, uusilla IT-järjestelmillä, uusilla huoltovapailla laakereilla ja niin edelleen.

-”Olimme myös ensimmäisiä E-Controlin kanssa, jossa ainoana ohjaimena on iPad, mikä avaa nyt aivan uusia markkinoita. Kilpailijoidemme mielestä ”se ei ikinä tule toimimaan”, mutta he olivat väärässä. iPad keskustelee langattomasti kylvökoneen Gatewayn kanssa ja on yksinkertaisuudessaan ja käyttäjäystävällisyydessään aivan loistava. Järjestelmä, jossa mahdollisuudet ovat lähes rajattomat,” sanoo Crister.

Rapidia voi verrata Bachon jakoavaimeen tai Lockheedin Hercules-lentokoneeseen, eli konseptiin ja laatuun, joka kestää ajan hammasta ja jota pystyy koko ajan kehittämään eteenpäin.

-”Niin pitkälle kun näemme eteenpäin, pystymme kehittämään konseptia edelleen. Meillä on jo lukuisia ideoita, parantaen tarkkuutta ja tehden tuotteesta entistäkin houkuttelevamman asiakkaillemme, jotka tukevat meitä työssämme. Jotkut tuotteet ovat kuolemattomia, Rapid on esikuva,” päättää Crister.

2015 vuosimallin Rapid. 3 tai 4 -metrisenä, vain siemensäiliöllä tai kombimallina.
2016 vuosimallin rapid A. 6 tai 8 -metrisenä, vain siemenversiona.