Noin 400 000 paalin kokemuksella – asiakaskokemuksia Agronic AMC-yhdistelmäpaalaimesta
Tuorerehun pyöröpaalaus on epäilyistä huolimatta pitänyt pintansa, sillä menetelmä tarjoaa useita etuja. Haapajärven Oksavalla asuva Heikki Korpi on urakoinut pyöröpaalausta jo 1990-luvun alkupuolelta lähtien. Heikin ja hänen poikansa Tomin vuosittain urakoima paalimäärä on liikkunut 10 – 15 000 paalin haarukassa. Eli kokemusta löytyy!
Korvet pitävät pyöröpaalauksen yhtenä merkittävimmistä eduista sen joustavuutta. Pienetkin rehuerät on mahdollista saada tarkasti talteen. Aperuokinnassa olevilla tiloilla pyöröpaalien käyttö mahdollistaa appeen räätälöinnin täsmälleen karjan vaatimusten mukaisesti.
Sekä siiloon että paaliin
- Meillä on asiakkaina tiloja, jotka tekevät ensimmäisen ja toisen rehusadon tarkkuussilppurilla siiloon. Kolmannen sadon me käymme sitten pyöräyttämässä paaliin, Tomi kertoo. Pyöröpaalauksen eduksi voidaan lukea myös se, että paalien siirteleminen pellolta talouskeskukseen on helpompi ulkoistaa. Myös uusia investointeja suunniteltaessa urakoitsijan tekemä pyöröpaalaus antaa mukavasti harkinta-aikaa.
Korvet pyrkivät karhottamaan niitetyn heinän itse. Kun sänki on kyllin pitkä eli ainakin seitsemän senttiä, karhotus voidaan tehdä maata raapimatta. Näin rehun laatu pysyy erinomaisena. - Puhdas rehu, tiukka paali, oikea säilöntäaine ja huolellinen muovitus takaavat laadun. Siirtyminen verkkosidonnasta muovisidontaan on entisestään parantanut rehun laatua. Useimmat viljelijät eivät enää suostu ottamaan verkolla sidottuja rehupaaleja, Heikki toteaa.
Muovisidonnalla muovikerroksia saadaan lisättyä sinne, missä niitä eniten tarvitaan. Muovilla paali saadaan sidottua tiukemmaksi kuin verkolla ja ulkokehälle lisätyt muovikerrokset parantavat paalin kestävyyttä sekä lisäävät ilmatiiviyttä. Muovisidotun paalin avaaminenkin on sujuvampaa, sillä siinä syntyviä jätteitä ei tarvitse lajitella erilleen.
- Me käytämme aina viljelijän valitsemaa säilöntäainetta. Vuosien saatossa biologisten aineiden käyttö on pikku hiljaa lisääntynyt. Tällä hetkellä puolet rehupaaleista säilötään hapolla ja puolet biologisilla aineilla. Pieni määrä paaleja tehdään kuitenkin ilman mitään säilöntäainetta, Heikki Korpi kertoo.
Huippuluokan jälkimarkkinointi
Koneurakointi Korpi on käyttänyt Agronicin pyöröpaalausketjua niin kauan, kuin niitä on tehty. Kokemukset ovat olleet sen verran myönteisiä, ettei merkin vaihto ole tullut mieleen. Ympäri vuorokauden toimiva varaosapalvelu naapurikunnassa on erinomainen etu kiivastahtista urakointia tehtäessä. - Meillä on pieni varasto Agronicin kulutusosia myynnissä. Käymme tarvittaessa paikan päällä huoltamassa lähialueen Agronic-kalustoa, Tomi Korpi kertoo.
Tällä hetkellä Koneurakointi Korven aktiivikäytössä on kaksi combikonetta. Uudempi Agronic AMC saatiin käyttöön suoraan kesän Okra-näyttelystä. Vaikka paalain tuli kesken kauden käyttöön, sillä oli syyskuun puoliväliin mennessä tehty jo yli 7000 paalia.
Karjatilalliset haluavat paaleihinsa lyhyttä silppua. Agronic AMC:n 25 terää yhdessä järeän roottorin kanssa takaavat tiiviin paalin. Uuden AMC:n tekemä silppu on aikaisempaa huomattavasti lyhyempää ja paalin purkaminen näin ollen helpompaa. Paalaimen automatiikalla on mahdollista saada pitkää rehua paalin pintaan, jolloin paali pysyy paremmin kasassa muovin poistamisen jälkeen.
Uudet ominaisuudet tuovat lisäarvoa
- Uudet ominaisuudet tekevät paalaimesta mukavamman käyttää. Paalivaakahan on tuossa vanhemmassakin, mutta tässä uudessa on myös kosteusmittari. Kun tiedossa on paalin paino ja sen kosteus, ruokinnassa tiedetään tarkalleen rehun kuiva-ainemäärä. Useat viljelijät osaavat antaa tälle ominaisuudelle arvoa, Tomi toteaa.
Agronicin 710-milliset telirenkaat eivät peltoa liiemmin tiivistä. Traktorin raideleveyttä leveämmällä kulkevat paalaimen renkaat vähentävät entisestään raiteiden muodostumista. AMC:n automaattinen ketjujen voitelu ja vakiovarusteena oleva keskusvoitelu helpottavat merkittävästi koneen ylläpitoa kiireisenä sesonkiaikana.