Biokaasusanasto

Anaerobinen
Anaerobinen tarkoittaa hapetonta, hapettomissa oloissa toimivaa. Biokaasun tuotanto tapahtuu anaerobisessa reaktorissa eli mikrobit syövät orgaanisia jätteitä hapettomissa olosuhteissa.

Biomassa
Biomassa on eloperäinen aine, jota voidaan käyttää mm. energiantuotannossa eli biomassa on biokaasulaitoksessa käsiteltävä syöte, josta saadaan bio kaasua.

CHP
CHP on lyhenne englanninkielisestä sanasta "Combined heat and power",jossa on yhdistetty lämmön ja sähkön tuotanto.

FSA
FSA on lyhenne englanninkielisestä sanasta "Feedstock supply agreement", joka on raaka-aineiden toimitussopimus, jossa raaka­aineen tuottaja ja käsittelijä solmivat sopimuksen raaka-aineen toimituksesta. Pitkäaikaisella sopimuksella voidaan turvata syötteiden saanti ja varmistaa laitoksen kannattavuus, mikäli ulkopuolisia syötteitä käytetään biokaasun tuotannossa.

GPA
GPA on lyhenne englanninkielisestä sanasta "Gas Purchase Agreement", joka on pitkäaikainen kaasunostosopimus, jossa tyypillisesti kaasuverkkoyhtiö sopii ostavansa. Biokaasuprojektissa kaasunostosopimus tuo hankkeelle kannattavuutta, ja turvaa tasaisen tulovirran.

Hydrolyysi
Hydrolyysi on anaerobisen hajoamisen ensimmäinen vaihe, joka tapahtuu bakteerien muodostamien entsyymien avulla. Bakteerien entsyymit rikkovat monimutkaiset orgaaniset aineet kuten rasvat, proteiinit sekä hiilihydraatit sokereiksi, aminohapoiksi ja rasvahapoiksi.

Hygienisointi
Hygienisointi on lain velvoittama lämpökäsittely, joka tappaa suurimman osan taudinaiheuttajista kuten salmonella- ja kolibakteerit. Jos biokaasulaitoksen lopputuote eli käsittelyjäännös hyödynnetään kaupallisesti esim. lannoitteena, laki velvoittaa hygienisoimaan reaktorissa käytettävän materiaalin.

lnhibiittorit
Inhibiittorit eli estäjät, jotka voivat aiheuttaa mikrobitoiminnan hidastumisen eli metaanituotannon laskemisen tai pahimmassa tapauksessa voivat pysäyttää koko mädätysprosessin. Biokaasuprosessin kannalta pahimpia inhibiittoreita ovat ammoniakki, sulfaatin pelkistyessä muodostuva rikkivety ja jotkut metallit voivat laskea metaanin tuottoa. Estäjiä eli inhibiittoreita voidaan ehkäistä, kun vältetään biokaasu prosessin ylikuormittumista ja laimennetaan syötettävää materiaalia.

Esikäsittely
Esikäsittely varmistaa biokaasun tuotannon energiatehokkuuden sekä tarkoittaa jätteen laitosmaista käsittelyä. Esikäsittelyssä biomassa murskataan tasaisemmaksi, jolloin sen syöttäminen laitokseen on helpompaa, ja joka varmistaa tehokkaan kaasuntuoton.

Kapasiteetti
Kapasiteetti on teho, jolla laitos voi korkeimmillaan tuottaa energiaa.

Kiintomädätys
Kiintomädätys tarkoittaa märkä- ja kuivamädätyksen yhdistelmää, jossa hyödynnetään kahta eri tekniikkaa biokaasun tuotannossa. Kiintomädätyksellä voidaan saavuttaa lähes kaksinkertainen kaasuntuotto märkämädätykseen verrattuna.

Käsittelyjäännös
Käsittelyjäännös on biokaasu prosessin raaka-aineista syntyvä jäännös. Biokaasu prosessissa syntyvä käsittelyjäännös on arvokasta lannoitemateriaalia ja sitä voidaan hyödyntää sellaisenaan.

Mädätys
Mädätys on orgaanisen aineen hajottamista hapettomissa olosuhteissa toimivien bakteereiden avulla. Hajoamisen lopputuote on biokaasua ja biokaasu prosessin sivutuotteena muodostuu mädätysjäännöstä, josta pystytään erottamaan kuiva­ja nestejae.

Märkä prosessi
Märkä prosessi on kuiva-ainepitoisuudeltaan matalien ja keiden käsittelyprosessi. Märkä prosessissa on pitkä viipymäaika, jolloin vaaditaan suurempi reaktorikoko suuremman mädätysjäännöksen käsittelyyn. Märkämädätysprosessissa sisällön tulee olla erittäin tasalaatuista ja yli 90 prosenttia siitä tulee olla vettä.

PPA
PPA on lyhenne englanninkielisestä sanasta "Power Purchase Agreement" eli sähkönostosopimus. Sopimus on pitkäaikainen, jossa energiayhtiö sopii ostavansa sähköntuottajalta tietyn määrän sähköä sopimuksen mukaiseen hintaan tietyn ajan.

Syöte
Syöte on biokaasulaitoksessa käsiteltävä orgaaninen materiaali. Maatilan biokaasulaitokseen voidaan syöttää tuotantoeläinten lietelantaa, ylijäämänurmea, olkea, kuiva lantaa sekä ulkopuolisia biomassoja.

Ymppi
Ymppi on uudelleen käytettävä bakteeriviljelmä, joka otetaan yleensä toimivasta biokaasureaktorista. Ymppiä käytetään toisen biokaasulaitoksen mikrobi kannan ylläpitämiseen ja voi voimia alkuymppinä uuden reaktorin ylösajossa.

YVA
YVA on ympäristövaikutusten arviointimenettely, jota sovelletaan eri hankkeisiin. Ympäristövaikutusten arvioinnin tarkoituksena on varmistaa, että suunnitteilla olevan toiminnan ympäristövaikutukset selvitetään riittävällä tarkkuudella silloin, kun hanke todennäköisesti aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristövaikutksia.


Lähteet: Suomen Biokierto ja Biokaasu ry, Ympäristöministeriö, Energiavirasto